Fogalmi zavarokról

Ma reggelre kifakadt bennem valami. Fokozódott, gyűlt, emelkedett, keseredett, epésedett, most pedig ki kell köpni, hátha annyira savas lett, hogy már a padlót is átmarja. Ez a fokozódott dolog pedig a fogalmak problémája.

Nem ismeretlen a probléma, Orwell az újbeszélen keresztül mutatta meg, mennyire is él nyelvében a nemzet. Az ő világában a cél a tömegek lebutítása volt, ezzel képtelenné téve az embereket az ellenállás bonyolult fogalmának elképzelésére, pláne megbeszélésére. De minden diktatúta és totalitárius rendszer is használja az eszközt, a szavak új jelentéssel való felruházását,vagy egy szó teljes kiforgatását, ha kell, akár teljesen új szavak létrehozását. Gyönyörűen megírta Örkény István a folyamatot Nézzünk bizakodva a jövőbe című novellájában, a magyarni szóval és a háborúval is, nagyon ajánlom elolvasni, egy perc az egész.

Advertisement

Kortárs fogalmi korrekció volt angol nyelvterületen például a fireman -> firefighter átalakulás (átalakítás) vagy a policeman -> police officer. Ezek vérfeminista elhajlásnak tűnnek elsőre, de nagyon is van értelmük. Egy kiváló elemzés szerint, mikor oviban a gyerekeknek elmondják a foglalkozásokat, és azok a nagyon pici lányok azt hallják, hogy minden mögött -man áll, aztomatikusan leválasztják magukat az adott foglalkozásról és jóval kisebb hajlandóságot mutatnak később abba az irányba. A szó apró változtatásával meg lehet változtatni az érdeklődést a téma iránt.

Ez után a felvezetés után megtenném a magam javaslatait nyelvújításra, úgy érzem a mai magyar közéletben alapvető tévedések vannak, nem csak a hatalom, de a negyedik hatalmi ág, a sajtó képviselőis részéről is. Fogalmak tisztázásával helyre lehetne tenni a fejekben pár zavaros eseményt, személyt vagy szándékot, aminek nagyon is itt lenne az ideje.

Advertisement

Elsőként javasolnám “politikai ügy”helyett a politikusi ügy” kifejezést használni, mikor egy politikus nárcizmusból vagy hatalmi őrjöngésből cselekedni akar. Ezek nem politikai ügyek, ezek személyes ügyek, csupán az ügy ügynöke éppen politikai pozícióban van, amivel élni, illetve leginkább visszaélni készül.

Másik számomra zavaró fogalmi zavar mikor egy politikai kegyelt közpénzhez jutva abból magának vagyont halmoz fel és ezt üzletelésnek nevezzük, az illetőt pedig üzletembernek. Egy dolog, hogy az üzleti világ gyakorlatilag soha nem tisztességes, folyamatos lobbizások, kartellek, monopóliumok, sweatshop-termelés, ésatöbbi, ésatöbbi, de mégis csak más kategória, mikor valaki az államháztartásból közveltelnül kiemel összegeket és offshore céghálón átmosva magához irányítja. Ezeknek van egy egyszerű gyűjtőfogalma, tolvajoknak hívják őket. Tehát drága újságírók, Mészáros Lőrinc nem üzletel, hanem lop, Garancsi István nem üzletel, hanem lop, ők egymással nem üzletelnek, hanem koordinálják a lopást illetve a lopott pénzt.

Advertisement

Remélem olyan sikerrel megoldható a fogalmak átvezetése, mint a menekültből a migráns faragása. Nagyon köszönöm.

Share This Story

Get our newsletter